Juhlavuosi - yhdistys 60 vuotta

Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry 60 vuotta. Vau!

Se on hieno saavutus. Tähän 60-vuoteen mahtuu valtavasti muutoksia kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä elämänkaaressa.

Kaikille jäsenillemme ei yhdistyksen toiminnan ensimmäiset vuosikymmenet ole alkuunkaan tuttuja. Haluamme tämän juhlavuoden aikana kertoa teille mitä yhdistyksen kasvutarinaan liittyy. Varsinaista historiikkia ei julkaista, mutta teemme joka kuukausi noston menneestä. Muistellaan ja tehdään juuriamme tutuksi.

Nostoja julkaistaan jäsenkirjeissä, kotisivuillamme ja Facebook-sivullamme.  Jos joku asia kiinnostaa ja ette löydä vastausta näiden kuukausinostojen teksteistä, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä, kerromme minkä tiedämme. Mielellämme otamme vastaan edelleen teidän muistien sopukoista esiin nousevia tarinoita ja kokemuksia.

50-vuotishistoriikin otsikko oli Tuhansia tunteja, tahtoa ja tuloksia. Historiikin koonnut yhdistyksemme kunniajäsen Salme Vihtonen osasi loistavasti tiivistää yhdistyksen merkityksen yhteen lauseeseen. Ja näinhän asia on edelleenkin. Ilman yhteiseen hiileen puhaltamista, yhteisiä tavoitteita ja kristallinkirkasta ajatusta ei olisi tuloksiakaan syntynyt. Johtoajatuksena on ollut kehitysvammaisen ihmisen hyvä elämä, perheitä unohtamatta.

Saamme olla ylpeitä niistä vanhemmista, jotka yhdistyksen alkuvuosina tekivät valtavan työn kehitysvammaisten ihmisten näkyväksi tekemisestä yhteiskunnassamme. Työn vaikutus näkyi perheiden hyväksytyksi tulemisessa ja elämän laadussa.Tälle kivijalalle oli helppo yhdistykseen palkattujen ihmisten tulla tekemään oikeuksien valvontaa ja muuta jäsenistöä palvelevaa työtä.

Haluamme juhlia arjessa. Korona laittaa meidän juhlavuoteemme kapuloita rattaisiin, mutta toivotaan, että edes syksystä tulisi hieman ”normaalimpi” ja toiminta voisi jatkua siitä mihin viime vuonna notkahti.

SINUN TARINASI

Olemme toivoneet tarinoita yhdistyksen toimintaan liittyen jäsenistöltämme ja kaikilta toiminnassamme mukana olleilta tahoilta. Edelleen tarinoita voi toimittaa sähköisesti lomakkeen avulla. 

HISTORIAN HAVINAA

Mistä yhdistyksen toiminta on alkanut, ja mitä olemme vuosikymmenten aikana saavuttaneet? Jokaisena juhlavuoden kuukautena nostamme jonkun aiheen esiin ja muistelemme aiheen kautta menneitä, nykyistä tilannettakaan unohtamatta. Julkaisemme juhlavuoden aikana yhdistyksen toimintaan liittyviä haastatteluita, kuvia, videoita sekä otteita historiikeista. Olemme jakaneet juhlavuoden eri teemoihin, joita käsittelle kuukausittain. Täydennämme sivua juhlavuoden mittaan. 

 

JUHLAVUODEN KUUKAUDEN NOSTOT

 

Tammikuu:

yhdistyksen perustaminen ja perustajajäsen Eila Vuorenmaan haastattelu

 

Helmikuu:

yhdistyksen hallitus ja toimihenkilöt esittäytyvät

 

Maaliskuu:

Kotiaskarrutuksesta se alkoi- tukiyhdistys palveluiden kehittämisessä sekä videot:

Terveisiä juhlivalle tukiyhdistykselle osa 1: Irma Kemppainen

Terveisiä juhlivalle tukiyhdistykselle osa 2: Helmi Vuorinen-Moilanen, 

Terveisiä juhlivalle tukiyhdistykselle osa 3: Päivi Mattila ja Satu Sukanen

 

Huhtikuu:

Kattojärjestömme Kehitysvammaisten Tukiliiton perustaminen 

 

Toukokuu:

Pirkanmaan Kehitysvammaisten Tukipiiri ry ja puheenjohtaja Tapio Räfstenin tervehdys

Vaikuttamista yhteistyössä 

Toimitilat ja Tampereen Kehitysvammaisten Asuntotukisäätiön perustaminen

 

Kesäkuu ja heinäkuu:

Kerho- ja harrastekurssitoiminta 

 

Elokuu: 

Leiritoiminta 

 

 

 

PERUSTAJAJÄSEN EILA VUORENMAAN HAASTATTELU

 

Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry:n perustamisasiakirjan yhtenä allekirjoittajana oli rouva Eila Vuorenmaa. Kävimme haastattelemassa yhdistyksen kunniajäsen Eila Vuorenmaata, joka kertoi meille yhdistyksen alkuajoista. Pääsimme tapaamaan 96-vuotiasta Eilaa hänen kotiinsa Tampereella.

Mistä kaikki sai alkunsa, ja mitä yhdistyksen toiminta tuohon aikaan oli?

Saivatko kehitysvammaisten lasten perheet tukea, ja miten yleisesti suhtauduttiin kehitysvammaisiin ihmisiin?

Kiitämme Eilaa haastattelusta!

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.