Harrastekurssit

AJANKOHTAISTA


Harrastekurssikausi on päättynyt - kiitos kaikille kurssilaisille ja ohjaajillemme kuluneesta kaudesta! 

Kevätkauden laskutus tehdään jälkikäteen kauden loputtua touko-kesäkuussa 2023. 

 

Voit antaa palautetta kuluneesta kaudesta tai kertoa ideasi harrastekurssista tällä sivulla olevalla lomakkeella. Voit myös täyttää lomakkeen, mikäli tarvitsisit harrastuksen, muttet ole löytänyt itsellesi sopivaa harrastekurssia. Kerro, millaisesta toiminnasta olisit kiinnostunut! 

 

Tiedoksi jo ennakkoon, että harrastekurssihaku kaudelle syksy 2023– kevät 2024 on käynnissä 10.8.–25.8.2023.  

Tarkemmat tiedot tulevista harrastekursseista päivitetään sivuille elokuussa 2023. 

 

Tutustu tarjolla oleviin tukiyhdistyksen harrastekursseihin tällä sivulla. 

 

PDF-tiedostoHarrastekurssiesite S2022-K2023.pdf (511 kB)
Esite harrastekurssitoiminnasta

HARRASTEKURSSILLE HAKEMINEN:

 

Harrastekursseille hakeminen tapahtuu hakuaikana täyttämällä hakulomake sähköisesti tai paperisella lomakkeella.

 • SÄHKÖINEN HAKEMUS: voit täyttää sähköisen lomakkeen (lomake ilmestyy näkyville hakuajan alettua). Huomioithan, että kun olet lähettänyt hakemuksen onnistuneesti, näytölle ilmestyy teksti " KIITOS HARRASTEKURSSIHAKEMUKSESTASI! Hakemuksesi on nyt lähetetty toimistolle sähköisesti."  Mikäli kyseistä viestiä näytölle ei ilmesty, kannattaa lähettää hakemus uudelleen tai varmistaa Johannalta, että hakemus on varmasti saapunut perille. 
 • PAPERINEN LOMAKE TULOSTETTAVAKSI (pdf): Mikäli et halua täyttää hakemuslomaketta netissä, voit tulostaa hakemuksen alla olevasta linkistä, täyttää sen käsin ja palauttaa toimistolle paperisena versiona. Paperinen hakulomake tulee palauttaa yhdistyksen toimistolle: Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry, Onkiniemenkatu 3 D 33, 33230 Tampere. 

Paperisia hakulomakkeita voit tiedustella myös yhdistyksen toimistolta tai työ/päivätoimintakeskukseltasi. 

Paperiset hakulomakkeet toimitetaan hakuajan alussa Tuomikallion ja Tukena Weturin toimintakeskuksiin asiakkaille eteenpäin jaettavaksi. 

Lisäksi lomake toimitetaan sähköpostilla tulostettavaksi Nuutisaran toimintakeskukseen, Niittyveräjään, Wärjäämöön, Aktiiviin, Villa Vuohenojaan, Sinikelloon, OmaPolkuun, Toimintakeskus Lyyliin sekä Kiipulan ammattiopiston Tampereen yksikköön, Ammattiopisto Luovin Tampereen yksikköön, Treduun ja Aitoon koulutuskeskukseen. Voit kysyä paperista lomaketta myös edellä mainituista paikoista. 

 

Muistathan hakiessasi:

Mikäli hakijoita on paljon, voidaan yhdelle henkilölle osoittaa vain yksi kurssipaikka. Merkitsethän haluamasi kurssin lisäksi myös muita mieluisia kurssivaihtoehtoja, mikäli et pääse ensisijaisesti toivomallesi harrastekurssille.

Hakemuksen voi toimittaa myös hakuajan jälkeen, mutta myöhästyneet hakemukset huomioidaan vain, jos kursseilla on tilaa. 

Pyydämme hakemuslomakkeissa ennakkotietoa kurssilaisesta. Tuon tiedon pohjalta kursseille mietitään keskenään sopivat ryhmät suhteessa ohjaajamäärään. Valintoja tehdessä huomioidaan muun muassa seuraavat asiat:

 • kurssilaisen kotikunta ja asumismuoto (tamperelaiset ja orivesiläiset vanhempien kanssa / tuetusti/ itsenäisesti asuvat erityisen tuen henkilöt ovat etusijalla)
 • hakijan soveltuvuus harrastekurssille
 • henkilökemiat hakijoilla (voiko olla samalla kurssilla keskenään tai onko ystävyksiä)
 • hakijan ikä
 • ohjaajaresurssi ja ohjaajien ammattitaito 

Kurssilaisvalinnoista tiedotetaan kaikille hakeneille, myös varasijoille jääneille. Tieto kurssilaisvalinnoista toimitetaan kaikille hakeneille viimeistään viikolla 37. 

HARRASTEKURSSITOIMINTA:

Vapaa-ajan toiminnoilla on meille jokaiselle terveydellisiä, sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia. Harrastekurssitoiminnan tavoitteena ja tarkoituksena on tarjota iloa ja virkistystä, uusien asioiden oppimisen ja onnistumisen kokemuksia sekä vahvistaa itsetuntoa. Toiminta mahdollistaa sosiaalista kanssakäymistä, sekä antaa mahdollisuuden kuulua ryhmään ja oppia toimimaan ryhmässä. 

 

YLEISTÄ INFOA HARRASTEKURSSEISTA:

 

 • Harrastekurssikausi alkaa syksyllä viikolla 39. Toimintakausi on lukuvuosi eli syksy ja seuraavan vuoden kevät. Kurssikertoja on pääsääntöisesti syksyllä 8 ja keväällä 14 toimintakertaa. Keväällä toiminta jatkuu joulutauon jälkeen viikolla 2. Elokuussa on taas uusi harrastekurssihaku seuraavalle kaudelle. 
 • Ensimmäisellä tapaamisella suunnitellaan ohjelmaa syksyn kurssikerroille. Tarkemmat tiedot kokoontumisista teemoineen annetaan kurssilaisille toimintasuunnitelmassa, joka jaetaan toisella kurssikerralla. Toimintasuunnitelmasta löytyvät myös kurssin ohjaajien suorat yhteystiedot. 

 • Maksut kaudella 2022-2023:

  • Syys- ja kevätkausi laskutetaan erikseen. Yleensä syyskauden harrastekurssilasku toimitetaan kurssikirjeen mukana, mutta koronatilanteen vuoksi laskutamme maksun jälkikäteen joulukuussa ja touko-kesäkuussa. 

  • Harrastekurssimaksu on suurimmassa osassa kursseista 60,00 € lukukaudelta (25 € syyskausi ja 35 € kevätkausi), poikkeuksena ovat Kokkiklubi, keilaus sekä kouluikäisten Lupa harrastaa-ryhmät.

   • Kokkiklubin maksu 85,00 € (syyskausi 35 € ja kevätkausi 50 €).
   • Keilauksen maksu (ratamaksut) syyskausi 80 € ja kevätkausi 95 €. Keilauskausi on myös muita kursseja pidempi. Lisäksi on mahdollista lainata hallilta keilakenkiä, joiden vuokra laskutetaan keilalaskussa (2 €/ kerta).Keilauslaskut postitetaan kurssilaisille joulukuussa ja touko-kesäkuussa kausien jälkeen.
   • Kouluikäisten Lupa harrastaa-ryhmät ovat maksuttomia ja niihin on erillinen haku. Lupa harrastaa - kurssit järjestetään erillisellä Tampereen kaupungin rahoituksella.
  • Harrastekurssimaksu kerätään toimistolta lähetettävällä laskulla. Laskutus tehdään jälkikäteen, jotta voimme huomioida mahdolliset koronan aiheuttamat keskeytykset toiminnassa.
 • Tukiyhdistyksen omat harrastekurssit järjestetään Tampereen kaupungin kumppanuusavustuksella, minkä vuoksi etusijalla ovat tamperelaiset, itsenäisesti tai vanhempien kanssa asuvat henkilöt sekä uudet hakijat.  

 • Myös ulkopaikkakuntalaisten on mahdollista päästä harrastekursseille, mikäli paikkoja jää vapaaksi. Ulkopaikkakuntalaiset maksavat jatkossakin kurssihinnan todellisten kulujen mukaan. Kustannukset vaihtelevat kurssista riippuen, voit pyytää haluamastasi kurssista alustavan kustannuslaskelman toimistolta.
 • Ryhmiin mahtuu n. 8-12 henkeä ryhmästä riippuen, keilaukseen peräti 28 osallistujaa
 • Mikäli hakijoita harrastekursseille on paljon, voidaan yhdelle henkilölle osoittaa korkeintaan yksi paikka. Kurssilaisvalintoja tehdessä yritetään saada mahdollisimman monelle hakijalle harrastekurssipaikka ja toimiva ryhmä, jossa on mukava käydä. Ilmoittamalla useampia kurssivaihtoehtoja voi parantaa mahdollisuuksia saada kurssipaikka. 
 • Ilmoitathan harrastekurssihakemuksessa mahdollisimman laajasti sellaisia huomioon otettavia asioita, joita yhdistyksen on hyvä tietää toimintaa järjestettäessä ja ryhmiä muodostettaessa. 
 • Vapaaksi jääneitä kurssipaikkoja voi kysellä myös kesken kauden. Jos jollekin kurssille on liian vähän hakijoita, kurssi perutaan.
 • Yhdistys saattaa järjestää vuoden mittaan muitakin projektiluontoisia / lyhytkestoisia harrastekursseja, joista tiedotetaan jäsenkirjeessä ja niihin on erillinen haku.
 • Lisäksi tiedotamme myöhemmin avoimesta harrastustoiminnasta, johon ei tarvitse hakea erikseen mukaan. 
 • Muistathan ilmoittaa aina ohjaajalle, jos et pääsekään jollekin kurssikerralle mukaan. Näin kurssikerran aloittaminen nopeutuu.

TAMPEREEN KEHITYSVAMMAISTEN TUKI RY: N HARRASTEKURSSIT 2022-2023

 

KOULUIKÄISILLE SUUNNATUT KURSSIT

Kouluikäisille suunnatut Lupa harrastaa- ryhmät (ent. HIP-ryhmät) toteutetaan yhteistyössä muiden tahojen kanssa, ja niihin on erillishaku. Avustuksen määrästä johtuen tukiyhdistyksen harrastekurssien painopiste on aikuisille suunnatussa harrastetoiminnassa. 

1.  Lupa harrastaa-liikunta

tiistaisin klo 15-16 Sairaalankadun koulutalolla.

Liikuntapainotteinen iltapäiväkurssi on suunnattu Sammon koulun Sairaalankadun koulutalon 3.-9-luokkalaisille. HUOM! Osallistujille erillisvalinta, ei mukana tässä haussa. Hakemukset toimitetaan kohderyhmälle koulun kautta.

 

2. Lupa harrastaa-liikunta                                    

maanantaisin klo 14-15 Puistokoulun Kalevanpuiston koulutalolla. 

Lupa harrastaa- ryhmä on suunnattu Puistokoulun Kalevanpuiston koulutalon oppilaille, ikäryhmä on vielä avoin. HUOM! Osallistujille erillisvalinta, ei mukana tässä haussa. Hakemukset toimitetaan kohderyhmälle koulun kautta. 

*******************************************************************************************************

AIKUISILLE SUUNNATUT KURSSIT

 

3. Kokkiklubi

maanantaisin klo 17.30–20.00 Sairaalankadun koulutalolla. 

Terveellisen arkiruoan tekemisen opettelua, leipomista ja ravitsemustietoutta. Kokkaillaan yhdessä! Kurssi on suunnattu itsenäistyville nuorille aikuisille (yli 18 v).

 

4. Oloneuvokset      Uusi kurssi!     -> ei toteudu! tilalle tulee toinen Ukkometsot-kurssi                                                                               

maanantaisin klo 18–20 Onkiniemen kerhotilassa. 

Mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä, historian havinaa ja menneiden aikojen muistelua seniori-ikäisille naisille ja miehille.

 

5. Matkalla maailmalle                                                                              

maanantaisin klo 18.00–20.00 Onkiniemen kerhotilassa.

Lähdetään virtuaalimatkalle eri maihin – ilman hiilijalanjälkeä! Tutustutaan kurssilaisten valitsemien kohteiden kulttuureihin ja nähtävyyksiin, kansanväliseen musiikkiin, ruokakulttuureihin ja opetellaan matkailusanastoa.

 

6. Keilaus

tiistaisin klo 18–19 Kaupin keilahallilla.

Keilauksesta kiinnostuneille nuorille ja aikuisille. Mikäli tarvitset henkilökohtaista avustusta tunnin ajan, otathan oman avustajan mukaan!

 

7.Supernaiset               Uusi kurssi!

tiistaisin klo 18.00–20.00 Onkiniemen kerhotilassa.

Naisille suunnattu kurssi, jossa käsitellään naisia kiinnostavia asioita mm. hyvinvointia, kauneutta, musiikkia ja pelailua. Kurssi soveltuu kaikille.

 

8. Ukkometsot 

tiistaisin klo 18.00–20.00 Onkiniemen kerhotilassa.

Miehille suunnattu kurssi, jossa käsitellään pilke silmäkulmassa miehiä kiinnostavia asioita mm. musiikkia, urheilua, pelailua tai ihmissuhteita. Kurssi soveltuu kaikille.

9. Hupitupa                                                                          

keskiviikkoisin klo 17.30–19.30 Tukena Weturin tiloissa   Huomioi uusi  kokoontumispaikka!

Musiikkia, rentoutusta ja luovaa tekemistä. Kurssi on suunnattu vaikeavammaisille aikuisille. Mikäli tarvitset paljon henkilökohtaista avustusta, otathan oman avustajan mukaan!

10. KamuKulma

keskiviikkoisin klo 17.30–19.30 Tukena Weturin tiloissa   Huomioi uusi  ajankohta ja kokoontumispaikka!

Leppoisaa yhdessäoloa, ajankohtaisten asioiden käsittelyä ja erilaista tekemistä (musiikkia, elokuvia, pelailua) sisältävä kurssi miehille ja naisille. Kurssi soveltuu kaikille.

 

11. Eläinystävät              Uusi kurssi!

keskiviikkoisin klo 18.00–20.00 Onkiniemen kerhotilassa.

Mukavaa tekemistä eläinteemalla - rakkaus eläimiin yhdistää! Keskustellaan eläimistä, pelataan, taiteillaan. Ja välillä paijataan eläinvieraita.

 

12. Kultturellit              Uusi kurssi!

keskiviikkoisin klo 18.00–20.00 Onkiniemen kerhotilassa.

Monipuolisesti kulttuurin ja taiteen eri muotoihin sekä luovuuteen keskittyvä kurssi: kuvataidetta, sanataidetta, elokuvia, näyttelyitä…

 

13. Tanssiliikka                                      

torstaisin klo 17.00–18.30 Pohjois-Hervannan koulun palloilusalissa.

Tanssia, luovaa liikkumista ja letkeitä lanteita musiikin tahdissa miehille ja naisille.

 

14. Sporttia ja tsemppistä – palloiluliikka                   

torstaisin klo 18.30–20.00 Pohjois-Hervannan koulun palloilusalissa.

Monipuolista sisäliikuntaa, erityisesti palloilulajeja, aikuisille. 


15. Kimallus

lauantaisin klo 10.30–12.30 Onkiniemen kerhotilassa

Laulamisesta kiinnostuneille musiikin harrastajille. Tutustutaan erilaisiin musiikkilajeihin ja tyyleihin, tehdään omia biisejä sekä harjoitellaan hyvällä porukalla!

 

  Harrastekurssitoimintaan liittyen lisätietoja Johanna Kantaselta, puh. 050-388 6144, kantanen(a)kvtukitampere.fi tai toimistolta 03-2140 226.

   

  HARRASTEKURSSIN PALAUTEKYSELY

  Harrastekurssin palautekysely

   

  Toivomme kaikenlaista palautetta harrastekursseistamme!

  Mikä on ollut hyvää ja mitä voisi kehittää? Onko joku kurssi, jota toivoisit jatkossa? Toivomme palautetta sekä kurssilaisilta että lähihenkilöiltä. Sana on vapaa! :) 

  *

  Seuraavat kysymykset on kohdennettu vastaajille, jotka ovat olleet harrastekurssilla viimeksi päättyneellä kurssikaudella (syksyllä 2022-kevät 2023): 

  *

  Kiitos palautteestasi! 

  * Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.