Tilapäishoito

KUUSLAHDEN VIIKONLOPPULEIRIT :

 

Tukiyhdistys järjestää viikonloppuleirejä omaishoidon tuen vapaiden järjestämiseksi kevät- ja syyskaudella (tammi-toukokuu ja syys-joulukuu). Viikonloppuleirit ovat lyhytaikaista ympärivuorokautista ja leirimuotoista tilapäishoitoa.

Leireille on etusijalla omaishoidon tuen asiakkaat.

Leirit alkavat perjantaina klo 17.00 ja päättyvät sunnuntaina klo 17.00. Leiripaikkana on Kuuslahden leirikeskus Teiskon Kämmenniemessä. Kuljetukset tapahtuvat joko omalla kuljetuspalvelukortilla tai vanhempien saattamana.

 

Leirejä muokataan kouluikäisille tai aikuisille leiriläisille sopivaksi varaustilanteessa. Viikonloppuleirit ovat ryhmäkooltaan pieniä (5-7 leiriläistä). Valitettavasti Kuuslahti paikkana ei mahdollista vaikeasti liikkumisrajoitteisten henkilöiden leirejä, joten viikonloppuleirit on suunnattu käveleville leiriläisille. (Tutustu kuviin Kuuslahdesta)

Osallistumismahdollisuudet viikonloppuleireille tulee neuvotella oman omaishoidontuen palveluohjaajan kanssa. Tukiyhdistyksen toimistolta varatut ajankohdat tulee ilmoittaa itse palveluohjaajalle. Tukiyhdistykselle tulee ilmoittaa palveluohjaajan nimi.

Yksi viikonloppuleiri (pe-su) kuluttaa kaksi lakisääteistä omaishoidon vapaata. Lakisääteisen vapaan käytön ajalta kaupunki lähettää leiriläiselle asiakasmaksun, joka vuonna 2023 on viikonlopulta 23,20 € (11,60 €/vrk). 

 

VIIKONLOPPULEIRIT SYKSYLLÄ 2023

 

​Syksyllä 2023 pyrimme toteuttamaan viikonloppuleirejä seuraavina ajankohtina:

Syyskuu: 22.-24.9., 29.9.-1.10.

Lokakuu: 6.-8.10., 13.-15.10., 20.-22.10., 27.-29.10.,

Marraskuu:3.-5.11., 10.-12.11., 17.-19.11., 24.-26.11. 

Joulukuu: 1.-3.12., 8.-10.12.2023

 

Ajankohtiin voi tulla muutoksia, esim. syyslomaviikon leiri 20.-22.10. järjestetään, mikäli kysyntää on. 

 

Syksyn leirien varaustoiveita toivomme 13.8.2023 mennessä.

Voit ilmoittaa toiveita leirien määrästä ja ajankohdista. Toivomme yhteydenottoja mieluiten sähköpostilla Johannalle kantanen@kvtukitampere.fi. 

Jaamme leiripaikat parhaamme mukaan perheiden toivomuksia huomioiden, ja kuitenkin mahdollisimman tasapuolisesti halukkaiden kesken.

Leiripaikat pyritään vahvistamaan vielä elokuun aikana. Leiritoimintana toteutettava ympärivuorokautinen lyhytaikaishoito on kilpailutettua toimintaa, ja Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry:n sopimus kaupungin kanssa on voimassa vuoden loppuun. 

Lisätiedot viikonloppuleireihin liittyen:

Johanna Kantanen, kantanen@kvtukitampere.fi, p. 050 388 6144.

 

HYVÄ TIETÄÄ

 

LYHYTAIKAISHOITO KUUSLAHDESSA PÄÄTTYY

 

Yhdistys seurasi 22 vuotta sitten perheiden tuskaa omaishoidon tilapäishoitopaikkojen puutteesta. Tulppaanikoti oli viikonloppuisin täynnä ja yhdistyksellä oli ”uusi” leirikoti viikonloppuisin tyhjillään Teiskossa. Päätettiin vammaispalveluiden silloisen sosiaalihoitajan kanssa tehdä kolme koeviikonloppua, olisiko tällaiselle maalaisviikonlopuille kysyntää. No sitä oli ja paljon olikin. Niin päätettiin aloittaa säännöllinen viikonloppuleiritoiminta Kuuslahdessa, tarkoituksena myös hieman helpottaa Tulppaanikodin viikonlopputunkua. Tampereen kaupunki suhtautui ajatukseen myönteisesti ja rahoitus toimintaan saatiin. Kaikkina näinä vuosina olemme tuottaneet ympärivuorokautista leirimuotoista tilapäishoitoa satoja viikonloppuja omaishoidon tuen vapaapäivien onnistumiseksi ja perheiden jaksamisen tueksi.

Mutta ajat muuttuvat ja asiakkaat muuttuvat. Talo on 22 vuotta vanhempi, eikä remontointiin ja ylläpitoon saada rahoitusta. Yhdistyksen autokanta on vanhentunut, eikä autojen päivitykseen ole rahaa. Suurin muutos on kuitenkin henkilökunnan eli ohjaajien saatavuudessa. Nykyisin toiminnanohjaajan työtunneista kuluu suhteeton aika jatkuvaan rekrytoimiseen ja sopivien ohjaajien etsimiseen. Omalle huoneelle olisi tarvetta usealla leiriläisellä, ja kuitenkin majoitushuoneita on vain kolme. Kerrossänkyjen yläpeti on monelle liian haastava nukkumapaikka. Jotta talo vastaisi nykyajan vaatimuksia, tulisi makuuhuoneita saada lisää ja omat wc-tilat leiriläisille. Siirtyminen hyvinvointialueelle toi omat haasteensa, sekä tulevat lakimuutokset valvonnan suhteen. Yhdistys on oikeuksien valvoja eikä palvelujen tuottaja ja niinpä tämänkaltainen toiminta tulisi jatkossa yhtiöittää, jotta yhdistyksen muu toiminta pysyisi yleishyödyllisenä.

Yhdistys on siis kaikin puolin siinä tilanteessa, ettei meillä ole mahdollisuuksia järjestää lyhytaikaishoitoa ja osallistua uuteen kilpailutukseen.

Näin ollen viimeinen viikonloppuleiri pidetään

8.-10.12.2023. Silloin päättyy tämä ”väliaikainen” tukemme tähän toimintaan. Tiedämme, että tämä tieto tuo ahdistusta moneen perheeseen ja niinpä toivomme, että jotain uutta aukeaa, kun tämä ovi sulkeutuu.

Oikeuksienvalvonnan yhdistyksenä pyrimme vaikuttamaan siihen, että tarjolla olisi erilaisiin tilapäishoidon tarpeisiin vastaavia paikkoja, jotta omaishoitajilla olisi mahdollisuus pitää lakisääteiset vapaat. Tilapäishoitopaikkojen lisäksi on mahdollisuus hyödyntää palveluseteleitä, ja viime vuosien aikana myös perhehoito on yleistynyt. Uusia tilapäishoidon paikkojakin on tullut vuosien varrella, viimeisimpänä on aloittanut Lasten tilapäishoidon yksikkö Tuomikallion tiloissa.

Pirkanmaan omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskus ohjaa ja neuvoo henkilökohtaisen avun, perhehoidon ja omaishoidon tuen järjestämisessä.

 

Voit olla yhteydessä omaishoidon tuen yksikköön

puhelimitse p. 040 504 5134 tai sähköpostitse

pirkanmaanomaishoito@pirha.fi

Lisätietoa keskuksen toiminnasta Pirhan sivuilta:

https://www.pirha.fi/palvelupaikkahakemisto/pirkanmaan-omais-ja-perhehoidon-seka-henkilokohtaisen-avun-keskus

Voit myös olla yhteydessä omaan omaishoidon asiakasohjaajaasi.

 

PS. Kesäleirit jatkuvat yhdistyksen toimintana, eli kokonaisuudessaan leiritoimintaa ei olla lopettamassa – ainoastaan tämä kilpailutettu ympärivuorokautinen leirimuotoinen lyhytaikaishoito eli ”viikonloppuleirit” päättyvät.

Tulevan leirikesän suunnitelmat selviävät myöhemmin ensi vuoden alussa rahoituksen varmistuttua, ja niistä tiedotetaan lisää silloin.

 

 

Tiedustelut toimistolta puh. (03) 2140 226 tai Johanna Kantaselta, kantanen@kvtukitampere.fi, 050 388 6144

Kuuslahden leiripaikka: Kuusjärventie 151, 34240 Kämmenniemi

 

Päivitetty 27.4.2023

Viikonloppuleirien lomakkeet

MS Word -tiedostoTietoja leiriläisestä_Kuuslahti.doc (32 kB)
Tietoja leiriläisestä-lomake. Tallenna lomakepohja koneellesi, täytä tiedot ja tulosta leiriläisen mukaan leirille. Ohjaajat käyttävät tietoja leirin aikana, ja lomake palautetaan leiriläisen mukana takaisin kotiin.
MS Word -tiedostoVAATELISTA_viikonloppuleiri 2022.docx (26 kB)
Vaate- ja tavaraluettelo. Tallenna lomakepohja koneellesi, täytä tiedot ja tulosta leiriläisen mukaan leirille. Voit myös tulostaa lomakkeen, ja täyttää tiedot käsin. (Huom: kappalemäärien merkintä riittää, mutta halutessasi voit täyttää muita yksityiskohtia vaatteiden tunnistamista helpottamaan). Luettelo palautetaan leiriläisen mukana.

ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY

Maaliskuussa 2017 teimme asiakastyytyväisyyskyselyn Kuuslahden viikonloppuleireistä. Kysely lähetettiin postitse henkilöille, jotka ovat käyttäneet Kuuslahden viikonloppuleirejä ajanjaksolla tammikuu 2015-helmikuu 2017. 

Toteutimme kyselyn yhteistyötämme kehittääksemme ja asiakkaiden saaman palvelun ja tuen laadun varmistamiseksi. Vastaukset olivat ensiarvoisen tärkeitä tilapäishoidon palvelun kehittämistä ja tulevaisuuden suunnitelmia varten.

Kyselystä kävi ilmi, että Kuuslahden leireissä on parasta maalaismaisema, kodinomainen turvallinen ympäristö sekä yhdessä olo leiriläisten ja ohjaajien kanssa. Vastaajat olivat tyytyväisiä erityisesti leiriläisten yksilölliseen kohtaamiseen ja lämpimään vastaanottoon.  Rento ja mukava leiri tuo vaihtelua arkeen sekä luo sosiaalisia suhteita.

Leiriläisten ja vanhempien kommentteja Kuuslahden viikonlopuista:

”Kuuslahti on niin kuin toinen koti”

”Ohjattuna ihan tavallisia kotitöitä, liikuntaa ja ulkoilua, lautapelejä, karaokea ja tietenkin rentoutumista ja lepoa”

”Sauna, makkaran paisto kodassa, musiikki”

“Rento, mukava, tuttu ilmapiiri, tutut ohjaajat”

“Kiva maalaisympäristö, luonto, rantasauna, aina lämmin vastaanotto”

Kysely toteutettiin opinnäytetyönä Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry:lle. Opinnäytetyö liittyi sosiaalialan ammattikorkeakoulututkintoon Hämeen ammattikorkeakoulussa ja sen toteutti sosionomiopiskelija Wivi Kaivonen.

Lämpöiset kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille!!