Harrastekurssit

Tukiyhdistys järjestää säännöllisesti kokoontuvaa harrastetoimintaa. Rahoituksesta johtuen tukiyhdistyksen harrastekurssien painopistettä on kohdennettu tamperelaisille nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattuun harrastetoimintaan. Tällä sivulla voit tutustua lisää harrastekursseihimme. 


Ajankohtaista 

Päivitetty 29.4.2024: Harrastekurssikausi on päättynyt kaikkien kurssien osalta. Kiitos kaikille osallistujillemme sekä ohjaajillemme kuluneesta kaudesta! Voit antaa palautetta kuluneesta kaudesta tai kertoa toiveesi ja ideasi tulevan kauden suhteen toimistolle. 

Ennakkotietona myös, että hakuaika seuraavalle kaudelle on käynnissä elokuussa 8.8.-23.8.2024. Tarkemmat tiedot kurssivalikoimasta sekä hakulomake päivitetään näille sivuille elokuun alkupuolella. 

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Keväällä 2024 kuvattu esittelyvideo yhdistyksen harrastekurssitoiminnasta. 

Tietoa harrastekurssitoiminnastamme

Kohderyhmä

Tukiyhdistyksen harrastekurssit järjestetään Tampereen kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalveluiden myöntämällä avustuksella, minkä vuoksi toimintaa tarjotaan ensisijaisesti tamperelaisille hakijoille. Etusijalla ovat itsenäisesti tai vanhempien kanssa asuvat henkilöt.  Avustuksen määrästä johtuen tukiyhdistyksen harrastekurssien painopistettä on kohdennettu nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattuun harrastetoimintaan.  

Myös ulkopaikkakuntalaisten on mahdollista päästä harrastekursseille, mikäli paikkoja jää vapaaksi. Ulkopaikkakuntalaiset maksavat kurssihinnan todellisten kulujen mukaan. Kustannukset vaihtelevat kurssista riippuen, voit pyytää haluamastasi kurssista alustavan kustannuslaskelman toimistolta. 

Tutustuthan myös muiden tahojen tarjoamaan toimintaan harrastustoimintaan, josta olemme tehneet koosteen Ajankohtaista-palstallemme! 


Toiminnan tavoitteet

Vapaa-ajan toiminnoilla on meille jokaiselle terveydellisiä, sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia. Harrastekurssitoiminnan tavoitteena ja tarkoituksena on tarjota iloa ja virkistystä, uusien asioiden oppimisen ja onnistumisen kokemuksia sekä vahvistaa itsetuntoa. Toiminta mahdollistaa sosiaalista kanssakäymistä, sekä antaa mahdollisuuden kuulua ryhmään ja oppia toimimaan ryhmässä. 


Kurssille hakeminen

Kurssien hakuaika on kerran vuodessa elokuussa (tarkempi ajankohta päivittyy pian). Hakemuksen voi toimittaa myös hakuajan jälkeen, mutta myöhästyneet hakemukset huomioidaan vain, jos kursseilla on tilaa. 

Vapaaksi jääneitä kurssipaikkoja voi kysellä myös kesken kauden. Jos jollekin kurssille on liian vähän hakijoita, kurssi perutaan.

Harrastekursseille hakeminen tapahtuu hakuaikana täyttämällä hakulomake sähköisesti tai paperisella lomakkeella. Sähköinen hakemuslomake on täytettävissä yhdistyksen kotisivuilla. Lomake tulee näkyville vasta hakuajan alettua. Mikäli et halua täyttää hakemuslomaketta netissä, voit tulostaa hakemuspohjan, täyttää sen käsin ja palauttaa toimistolle paperisena versiona. Huomioithan siis, että paperista lomaketta ei voi täyttää koneella. Paperinen hakulomake tulee palauttaa yhdistyksen toimistolle: Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry, Onkiniemenkatu 3 D 33, 33230 Tampere. 

Paperisia hakulomakkeita voit tiedustella myös yhdistyksen toimistolta tai työ/päivätoimintakeskukseltasi. Paperiset hakulomakkeet toimitetaan hakuajan alussa Tuomikallion ja Tukena Weturin toimintakeskuksiin asiakkaille eteenpäin jaettavaksi.  Lisäksi lomake toimitetaan sähköpostilla tulostettavaksi Nuutisaran toimintakeskukseen, Niittyveräjään, Wärjäämöön, Aktiiviin, Villa Vuohenojaan, Sinikelloon, OmaPolkuun, Toimintakeskus Lyyliin sekä Kiipulan ammattiopiston Tampereen yksikköön, Ammattiopisto Luovin Tampereen yksikköön, Treduun ja Aitoon koulutuskeskukseen. Voit kysyä paperista lomaketta myös edellä mainituista paikoista. 


Muistathan hakiessasi

Pyydämme hakemuslomakkeissa ennakkotietoa kurssilaisesta. Ilmoitathan harrastekurssihakemuksessa mahdollisimman laajasti sellaisia huomioon otettavia asioita, joita yhdistyksen on hyvä tietää toimintaa järjestettäessä ja ryhmiä muodostettaessa. Tuon tiedon pohjalta kursseille mietitään keskenään sopivat ryhmät suhteessa ohjaajamäärään. Kurssilaisvalintoja tehdessä yritetään saada mahdollisimman monelle hakijalle harrastekurssipaikka ja toimiva ryhmä, jossa on mukava käydä.  

Valintoja tehdessä huomioidaan muun muassa seuraavat asiat:

  • kurssilaisen kotikunta ja asumismuoto (tamperelaiset vanhempien kanssa / tuetusti/ itsenäisesti asuvat erityisen tuen henkilöt ovat etusijalla)
  • hakijan soveltuvuus harrastekurssille
  • henkilökemiat hakijoilla (voiko olla samalla kurssilla keskenään tai onko ystävyksiä)
  • hakijan ikä
  • ohjaajaresurssi ja ohjaajien ammattitaito 

Mikäli hakijoita on paljon, voidaan yhdelle henkilölle osoittaa vain yksi kurssipaikka. Merkitsethän haluamasi kurssin lisäksi myös muita mieluisia kurssivaihtoehtoja, mikäli et pääse ensisijaisesti toivomallesi harrastekurssille. Ilmoittamalla useampia kurssivaihtoehtoja voi parantaa mahdollisuuksia saada kurssipaikka.  


Kurssilaisvalinnoista tiedottaminen

Kurssilaisvalinnoista tiedotetaan kaikille hakeneille, myös varasijoille jääneille. Tieto kurssilaisvalinnoista toimitetaan kaikille hakeneille viimeistään viikolla 37. 

Ryhmiin mahtuu n. 8-12 henkeä ryhmästä riippuen, keilaukseen peräti 32 osallistujaa.


Kurssikausi

Harrastekurssikausi alkaa syksyllä viikolla 39. Toimintakausi on lukuvuosi eli syksy ja seuraavan vuoden kevät. Kurssikertoja on pääsääntöisesti syksyllä 8 ja keväällä 14 toimintakertaa. Keväällä toiminta jatkuu joulutauon jälkeen viikolla 2. Elokuussa on taas uusi harrastekurssihaku seuraavalle kaudelle. 


Kurssien ohjelma

Ensimmäisellä tapaamisella suunnitellaan ohjelmaa syksyn kurssikerroille. Tarkemmat tiedot kokoontumisista teemoineen annetaan kurssilaisille toimintasuunnitelmassa, joka jaetaan toisella kurssikerralla. 

Toimintasuunnitelmasta löytyvät myös kurssin ohjaajien suorat yhteystiedot.  Muistathan ilmoittaa aina ohjaajalle, jos et pääsekään jollekin kurssikerralle mukaan. Näin kurssikerran aloittaminen nopeutuu.


Kurssimaksut

Harrastekurssimaksu kerätään toimistolta lähetettävällä laskulla. Syys- ja kevätkausi laskutetaan erikseen. Syyskauden harrastekurssilasku toimitetaan kurssikirjeen mukana, ja kevätkauden lasku postitetaan tammikuussa. Poikkeuksena on keilaus, joka laskutetaan kauden päätteeksi. 

Kurssimaksu kaudella 2023-2024:

  • Suurimmassa osassa kursseista 60,00 € lukukaudelta (25 € syyskausi ja 35 € kevätkausi); Ukkometsot, Matkalla maailmalle, Supernaiset, Eläinystävät, Kultturellit, Hupitupa, Kamukulma, Tanssiliikka, Sporttia ja tsemppistä-palloiluliikka, Kimallus.
  • Kokkiklubin maksu 85,00 € (syyskausi 35 € ja kevätkausi 50 €).
  • Keilauksen maksu (ratamaksut) syyskausi 80 € ja kevätkausi 105 €. Keilauskausi on myös muita kursseja pidempi. Lisäksi on mahdollista lainata hallilta keilakenkiä, joiden vuokra laskutetaan keilalaskussa (2 €/ kerta).Keilauslaskut postitetaan kurssilaisille joulukuussa ja touko-kesäkuussa kausien jälkeen.

Ulkopaikkakuntalaiset maksavat kurssihinnan todellisten kulujen mukaan. 


TAMPEREEN KEHITYSVAMMAISTEN TUKI RY: N HARRASTEKURSSIT 

SYKSY 2023- KEVÄT 2024

 Avustuksen määrästä johtuen tukiyhdistyksen harrastekurssien painopistettä on kohdennettu nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattuun harrastetoimintaan.                                                          

1. KOKKIKLUBI maanantaisin klo 17.30–20.00 Sairaalankadun koulutalolla

Terveellisen arkiruoan tekemisen opettelua, leipomista ja ravitsemustietoutta. Kurssi on ensisijaisesti itsenäistyville nuorille aikuisille (yli 18 v.).

2. UKKOMETSOT 1 maanantaisin klo 17.30–19.30 Onkiniemen kerhotilassa 

Miehille suunnattu kurssi, jossa käsitellään pilke silmäkulmassa miehiä kiinnostavia asioita mm. musiikkia, urheilua, pelailua tai ihmissuhteita. Kysynnän vuoksi tarjolla kaksi ryhmää eri päiville.

3. MATKALLA MAAILMALLE maanantaisin klo 17.30–19.30 Onkiniemen kerhotilassa   

Lähdetään virtuaalimatkalle eri maihin – ilman hiilijalanjälkeä! Tutustutaan kurssilaisten valitsemien kohteiden kulttuureihin ja nähtävyyksiin, kansanväliseen musiikkiin, ruokakulttuureihin ja opetellaan matkailusanastoa.

4.SUPERNAISET tiistaisin klo 17.30–19.30 Onkiniemen kerhotilassa   

Naisille suunnattu kurssi, jossa käsitellään naisia kiinnostavia asioita mm. hyvinvointia, kauneutta, musiikkia ja pelailua.

5. UKKOMETSOT 2  tiistaisin klo 17.30–19.30 Onkiniemen kerhotilassa   

Miehille suunnattu kurssi, jossa käsitellään pilke silmäkulmassa miehiä kiinnostavia asioita mm. musiikkia, urheilua, pelailua tai ihmissuhteita. Kysynnän vuoksi tarjolla kaksi ryhmää eri päiville.

6. KEILAUS tiistaisin klo 18.00–19.00 Kaupin keilahallilla

Keilauksesta kiinnostuneille nuorille ja aikuisille. Mikäli tarvitset henkilökohtaista avustusta kurssin ajan, otathan oman avustajan mukaan!

7. HUPITUPA keskiviikkoisin klo 17.30–19.30 Tukena Weturin tiloissa

Musiikkia, rentoutusta ja luovaa tekemistä. Kurssi on kohdennettu erityisesti paljon tukea tarvitseville aikuisille - oma avustaja mukaan!

8. KAMUKULMA keskiviikkoisin klo 17.30–19.30 Tukena Weturin tiloissa

Leppoisaa yhdessäoloa ja erilaista tekemistä (musiikkia, elokuvia, pelailua) sisältävä kurssi miehille ja naisille.

9. ELÄINYSTÄVÄT keskiviikkoisin klo 17.30–19.30 Onkiniemen kerhotilassa     

Mukavaa tekemistä eläinteemalla - rakkaus eläimiin yhdistää! Keskustellaan eläimistä, pelataan, taiteillaan. Ja välillä paijataan eläinvieraita.

10.KULTTURELLIT keskiviikkoisin klo 17.30–19.30 Onkiniemen kerhotilassa   

Monipuolisesti kulttuurin ja taiteen eri muotoihin sekä luovuuteen keskittyvä kurssi: kuvataidetta, sanataidetta, elokuvia, näyttelyitä…

11. TANSSILIIKKA torstaisin klo 17.00–18.30 Kanjonin koulutalolla      

Tanssia, luovaa liikkumista ja letkeitä lanteita musiikin tahdissa miehille ja naisille.

12. SPORTTIA JA TSEMPPISTÄ-PALLOILULIIKKA torstaisin klo 18.30–20.00 Kanjonin koulutalolla   

Monipuolista sisäliikuntaa, erityisesti palloilulajeja, aikuisille.

13. KIMALLUS lauantaisin klo 10.30–12.30 Onkiniemen kerhotilassa

Laulamisesta kiinnostuneille musiikin harrastajille. Harjoitellaan hyvällä porukalla!

    Harrastekurssitoimintaan liittyen lisätietoja Johanna Kantaselta, puh. 050-388 6144, kantanen(a)kvtukitampere.fi tai toimistolta 03-2140 226.