Tampereen kaupunki tiedottaa: muutoksia omaishoitajien vapaisiin ja asiakasmaksuihin

1.2.2018

Tampereella ja Orivedellä muutetaan omaishoitajien vapaita vuodenvaihteessa uudistuneen lain mukaisiksi. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta päätti muutoksista 18.1.2018 äänestyksen jälkeen. Jatkossa omaishoitajille kertyy joka kuukausi vähintään kaksi lakisääteistä vapaata, vaikka omaishoidossa olisi pidempi keskeytys. Aiemmin omaishoitajalla ei ollut oikeutta vapaaseen, jos hoidettava oli yli viisi päivää kuukaudesta esim. sairaalassa.

Omaishoitajalla on oikeus pitää jatkossakin vapaata vähintään kolme vuorokautta kalenterikuukautta kohti, jos hän on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin. Hoitaja voi valita, onko omaishoidettava hänen vapaansa aikana esimerkiksi palvelutalossa, perhehoidossa, päiväkeskuksessa vai tuleeko hoitaja kotiin.

Lakisääteisten vapaiden kasvaessa luovutaan omaishoitajille aiemmin myönnetyistä ylimääräisistä virkistysvapaista.

Myös omaishoitajan oman terveydenhuoltamisen käynteihin annettujen vapaiden määrää rajoitetaan 10 kappaleeseen vuodessa. Vapaata voi käyttää sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolla tai polikliinisessä toimenpiteessä käyntiin.

Vapaata varten hoitaja saa 100 euron arvoisen palvelusetelin, jolla hän voi ostaa hoidettavalle käyntien ajaksi hoitoa.

Omaishoitajan sairausloman ajaksi hoidettava voidaan sijoittaa esimerkiksi palveluasumiseen. Aiemmin vain yli 21-vuotiailta on peritty asiakasmaksu näistä hoitojaksoista, 1.2.2018 alkaen maksu peritään myös alle 21-vuotiailta. Hoidon järjestämis-tavasta riippuen asiakasmaksu voi olla 11,40 euroa / vrk tai 26 euroa / hoitopäivä.

 

Lisätietoja asiakasohjauspäällikkö Kaisa Taimi

puhelin 040 801 2746, kaisa.taimi@tampere.fi