Tiedote: Koronaviruksen vaikutukset tukiyhdistyksen toimintaan

12.3.2020

Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry:n tiedote 12.3.2020

KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSET TUKIYHDISTYKSEN TOIMINTAAN

 

Mitä THL sanoo viruksesta:

Koronavirus tarttuu, kun sairastunut ihminen aivastaa tai yskii.

Virustartuntoja ja niistä aiheutuvia infektioita voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

Koronaviruksen oireet ovat yleensä lieviä. Jotkut ihmiset ovat saaneet vakavampia oireita. Heillä on yleensä ollut jokin muu sairaus, kuten astma tai sydänsairaus. Koronaviruksen oireita ovat korkea kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys.

 

Tukiyhdistyksen toimintaohjeet:

 • Seuraamme tilanteen etenemistä ja THL:n virallisia ohjeistuksia. Tiedotamme mahdollisista muutoksista toiminnastamme.
 • Tällä hetkellä harrastekurssit ja viikonloppuleirit jatkavat kokoontumisia ennalta sovitusti, sillä ryhmät ovat pieniä.
 • Mikäli olet sairas tai sinulla on edes lieviä flunssan oireita, ethän osallistu yhdistyksen järjestämään toimintaan (koskee niin asiakkaita, ohjaajia, vapaaehtoisia kuin muitakin toimijoita).
 • Osallistuessasi yhdistyksen toimintaan, huolehdithan hyvästä hygieniasta. Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla. Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi. Vältämme kättelyä ja halaamista.
 • Ethän osallistu yhdistyksen toimintaan, mikäli itse olet palannut koronaviruksen epidemia-alueelta, vaikka olisitkin oireeton. Kun tulet epidemia-alueelta Suomeen, tarkkaile vointiasi kahden viikon ajan.
 • Ethän osallistu yhdistyksen toimintaan, mikäli jollakin lähipiirissäsi epäillään / on todettu koronavirustartunta.
 • Soita omaan terveyskeskukseesi, jos sinulla on kuumetta, yskää tai hengenahdistusta.
 • Mikäli epäilette virustartuntaa perheessänne, ja joku perheenjäsenenne on osallistunut hiljattain yhdistyksen toimintaan, olkaa välittömästi yhteydessä myös tukiyhdistyksen toimistolle.

 

Välttääksemme infektiotartuntojen etenemisen, PERUMME seuraavat tapahtumat:

 • Seuraavaa tukiyhdistyksen Diskoa 21.3. Monitoimitalo 13:lla EI järjestetä.
 • Todennäköisesti joudumme perumaan jäsenistön kevätristeilyn 25.-26.4. Viking Gracella. Tarkkailemme tilanteen etenemistä ja vahvistamme päätöksen 20.3. mennessä henkilökohtaisesti kaikille lähtijöille. Suunnittelemme uutta korvaavaa risteilyä heti, kun tilanne normalisoituu. Alustavasti aikavaihtoehtoja ovat kesäkuun alkupuoli tai loka-marraskuu.

 

Jos epäilet tartuntaa, ota yhteyttä terveyspalveluihin puhelimitse

 • Soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyteen. Tampereen terveyspalvelujen neuvontanumero p. 03 10023 tai 03 5657 0023 (joka päivä klo 7 – 22, koskee tamperelaisia ja orivesiläisiä). Muiden kuntien asukkaat soittavat oman kunnan terveysasemalle.
 • Kuulo- ja puhevammaiset voivat lähettää tekstiviestin Tampereen terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 040 639 7700 (joka päivä klo 7 - 22).
 • Terveyspalvelujen neuvonnan ollessa kiinni soita Taysin Koronaviruksen neuvontanumeroon 03 311 65333, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Neuvontanumerosta voit kysyä ohjeita, mikäli epäilet koronavirusinfektiota. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä. Taysin neuvontanumero on tarkoitettu vastaamaan terveyskysymyksiin, ei esim. matkailuneuvontaan.
 • Valtakunnallinen puhelinneuvonta: 0295 535 535, arkipäivisin klo 8 - 21, lauantaisin klo 9 – 15. Numerosta saat yleistä tietoa koronaviruksesta, neuvonnasta ei anneta terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

 

Luotettavat ja ajankohtaiset tiedotteet päivitetään THL:n verkkosivuille www.thl.fi

 

Lähteet:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset

Tampereen kaupunki: https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/koronavirus.html